De uitvoering

Afvoer

Zo gaan we Zuidwolde aardgasvrij maken

Zuidwolde gaat een warmtenet aanleggen maar hoe doe je dat? Waar komt deze warmte vandaan en hoe kunnen we zorgen voor seizoensopslag? Allemaal vragen die heel logisch zijn en die we kort zullen beschrijven hieronder.

Van oudsher is het Boterdiep belangrijk voor het dorp Zuidwolde. Om Zuidwolde aardgasvrij te maken zal het Boterdiep een belangrijke rol spelen. We gaan namelijk werken met de techniek aquathermie.

Aquathermie

Op basis van het oppervlaktewater van het boterdiep kan er warmte worden gewonnen. Hoe werkt deze techniek? In de zomer verwarmt de zon het oppervlaktewater in het Boterdiep. Een sterke pomp pompt het warme oppervlaktewater uit de vaart en geeft de warmte via een warmtewisselaar af aan water uit de warmte-koude opslag (WKO). Het oppervlaktewater stroomt een paar graden koeler terug in de vaart en komt niet in het energiesysteem. Hierdoor zorgen we er ook voor dat het Boterdiep niet enorm opwarmt in de zomer en kan dit een positief ecologisch effect hebben. Om inzicht te krijgen in het effect van aquathermie op het Boterdiep zal er een ecologisch onderzoek worden uitgevoerd.

WKO (warmte-koude opslag)

Hoe zorg je nu dat we deze warmte kunnen gebruiken in de winter? Dat doen we door warmte-koude opslag. Door de warmte gewonnen in de zomer diep op te slaan, kan de aarde dienen als thermoskan en zal de gewonnen warmte behouden blijven.

Het is een laag temperatuur warmtenet, dus hoe krijgen we de gewonnen warmte uit de WKO op de juiste temperatuur bij de huizen? Dit doen we doormiddel van een collectieve warmtepomp, deze zal de warmte opwaarderen tot 45 graden.